Bazilika megáldás és sajtótájékoztató a sárospataki Bazilika külső felújítása alkalmából

Helyszín: Szent Erzsébet Ház, Sárospatak, Szent E. u. 13.

Időpont: 2015. március 8. (vasárnap) 12.00 óra

A sajtótájékoztatón lehetőséget kapnak a sajtó képviselői a sárospataki bazilika külső felújításában részt vettek képviselőivel való találkozásra, interjúk készítésére illetve a bazilikáról fotó és mozgókép elkészítésre.

Felszólalók:

A Római Katolikus egyház részéről: Poncsák Ferenc a sárospataki Római Katolikus Egyházközség világi elnöke

A beruházás építész-tervező: Rudolf Mihály DLA tervező, HADAS Kft., Miskolc

A művészi munkák készítői: Bráda Tibor festőművész, Rácz Gábor iparművész és Hock Bertalan orgonaművész.

A beruházás kivitelezője: Középület és Lakásépítő Zrt., Miskolc; Szalay Antalné elnök-igazgató vezetésével.

Parkolási lehetőség:

A bazilika előtti parkolóban és a Szent Erzsébet utcában.

A sajtótájékoztató előtt 10.30 órakor kezdődik a felújított bazilika megáldásának szertartása. A szentmisét és a megáldást Dr. Ternyák Csaba egri érsek végzi.



Egy sikeres pályázat, a Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében benyújtott „A sárospataki bazilika és a kassai Szent Erzsébet dóm felújítása (CBC HUSK /1101/1.3.1/0307)” című projekten belül 843.389,73 EUR-ós támogatásból megújult a bazilika külső homlokzata és közvetlen környezete. A felújítás magában foglalta a tető és a torony héjazatának cseréjét, az erősen megkopott kövek restaurálást és a Bazilika külső vakolását. A pályázatnak köszönhetően turisztikai célú fejlesztések is sorra kerültek. Megújult a XVIII. század végi barokk orgona. Az oratórium magasításával létrejövő térben harangjáték lett elhelyezve, amely alkalmas önálló koncertek megrendezésére is, így egy újabb „koncerttér” lehetőségével gazdagodott a város. A déli bejárat fölött Szent Erzsébet életéhez kapcsolódó jelenetet ábrázoló üvegablak fogadja az ide látogatókat. A nyugati, harangtorony látogathatóvá tételével, elhelyezésre került távcsövekkel, a Zemplén szépséges hegyeiben lehet gyönyörködni.

Mostantól megújult külsővel fogadja 550 éves templomunk az ide érkező zarándokokat és turistákat.

A közös projektben a vezető partner a Perly Gotickej cesty, n.o (Gótikus Utak Gyöngye Nonprofit Szervezet) volt, melynek ez a pályázat már a harmadik sikeres projektje. A bazilika-felújítás kivitelezését nyílt közbeszerzési eljárás után a Középület és Lakásépítő Zrt. Miskolc végezte. A terveket a HADAS Kft., a megújult templom tűzzománc díszeit Rácz Gábor iparművész, az üvegablakot Bráda Tibor festőművész készítette. Az orgona felújításának tervezése Hock Bertalan, a kivitelezés a Varga Orgonaépítő Kft. és Schwarzt Rezső farestaurátor-szobrászművész munkájának eredménye.


Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->