Szent Erzsébet Út Alapítvány workshop

2016. január 25-én a Szent Erzsébet Út Alapítvány műhelymunkát tartott a Sárospatakot Kassával összekötő zarándokút továbbfejlesztésére. Az új projekt célja a Szent Erzsébet Út bekapcsolása a magyarországi zarándokutak rendszerébe.

Magyarországon jelenleg hat nevesített és jelzett zarándokút létezik. Ezek közül a leghosszabb a Mária Út, amelynek a Kelet-nyugati ága Tarcal-Tokaj között kanyarodik Máriapócs irányába. A Szent Erzsébet Út Sárospataktól Bodrogolaszi-Vámosújfalu-Olaszliszka-Sárazsadány-Szegilong-Szegi-Bodrogkisfalud-Bodrogkeresztúr érintésével jut el Tarcalig, ahol csatlakozva a Mária Úthoz, vezet egészen Tokajig. A műhelymunkán valamennyi érintett település polgármestere, és a települések plébánosai részt vettek. A műhelymunkát négy előadás vezette be. A meghívott - már működő - zarándokutak képviselői bemutatták szervezetüket és megosztották tapasztalataikat, ezzel vonzóvá és érthetővé tették a zarándok- és kulturális utak mai szerepét.

Az előadások közül elsőként Lendvai József ismertette meg a hallgatóságot a Mária Úttal. Ő, mint hajdani pilisszentkereszti polgármester és zarándok, sok használható ismeretet tudott megosztani. Az ő előadását a komlóskai polgármester Köteles László követte, aki a települése által szervezett Nemzeti Zarándoklat tapasztalatairól beszélt. Mint polgármester hangsúlyozta, mennyire fontos a települések elöljáróinak elköteleződése ahhoz, hogy ezek az utak hatékonyan működjenek. Hajdú Imre Sárospatak önkormányzati képviselője a Rákóczi Európa Kulturális Út kiépítésének munkálatairól, eredményekről és nehézségeiről számolt be. A Szent Erzsébet Zarándokutat Pavlics Tamás képviselte, aki az Alapítvány eddigi pályázatainak felelőse volt, illetve számtalan fórumon képviselte annak ügyeit, terveit.

Az előadások sorát Dr. Szabó Irén, a Szent Erzsébet Út Alapítvány programfelelőse zárta, aki felvázolta a műhelymunka lényegét, ismertette a polgármesterek és plébánosok előtt a Szent Erzsébet Zarándokút Sárospataktól Tokajig való kiépítésének tervét. Felvázolta az együttműködés legfontosabb területeit. Az egyes települések helyi, elsősorban szakrális emlékekre koncentráló értéktárának elkészítése, az út kijelölése, a rózsa jelének felfestése ezen a 32 kilométeres szakaszon a közös munka fontos részét alkotja.

A polgármesterek településenként kifejezték részvételi szándékukat, és mindenben biztosították az alapítványát kapcsolódási szándékukról. A következő lépés az operatív feladatok pontos számbavétele, és az együttműködési megállapodások kidolgozása. Előzetes tervek szerint a Szent Erzsébet Út új szakaszának ünnepélyes megnyitására ősszel kerül sor egy nyitózarándoklat formájában.

Szent Erzsébet élete

Szent Erzsébet Élete

Szent Erzsébet Út

Szent Erzsébet Út

Zarándoklat

Zarándoklat

-->